Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A világ legjobb híre
  2023-07-27 23:06:12, csütörtök
 
  A világ legjobb híre

Textus: Lukács 2,1-20

Az igeszakaszunk a világ legjobb hírét közli velünk, de két tényező megnehezíti, hogy az emberek értékeljék azt. Először is, a karácsonyi történet talán a legismertebb történet a történelemben. Ennek következtében sokan, még némelyek a keresztyének közül is, megvonják a vállukat, mintha nem lenne különösebben izgalmas vagy lényeges az előttük álló problémák szempontjából. Másodszor, sokan nem ismerik fel, hogy milyen szörnyű helyzetben vannak az Isten előtti helyzetüket és az örökkévaló sorsukat illetően. Így amikor olvassák az ismert történetet, hogy Betlehem városában megszületett a Megváltó, ásítoznak, és azt mondják: "Ez szép. Mi lesz vacsorára?" Mivel nem látják, hogy kétségbeejtően szükségük van az üdvösségre, nem tudják értékelni azt a tényt, hogy ez a történet az egész történelem legjobb híre.
A világ legjobb híre az, hogy Megváltó született nektek, aki az Úr Krisztus.
Néhány évvel ezelőtt egy keresztyén folyóirat arról számolt be, hogy a vallásos keresztyének 49 százaléka egyetért abban, hogy "minden jó ember, akár megváltónak tartja Jézus Krisztust, akár nem, halála után a mennyben fog élni". Ha ez a vélemény igaz, akkor Jézus születésének története megmelengeti a szívünket, és jó érzéssel tölthet el bennünket. De nem ez lesz a világ legjobb híre, nem lesz olyan hír, amely nélkül nem tudsz élni. Ha azonban a Biblia helyesen állítja, hogy minden ember vétkezett, és Krisztuson kívül Isten ítélete alatt áll, akkor a hír, hogy megszületett a Megváltó, nem csupán szép! Ez a legjobb hír a világon, és ez abszolút létfontosságú! Vegyük szemügyre ennek a jó hírnek öt aspektusát:
1.A Megváltóról, Krisztusról szóló jó hír történelmileg igaz.
Ezt ki kell hangsúlyozni napjainkban. Ugyanis sok legenda, mint például a Mikulás, annyira összefonódott a karácsonyi történettel, hogy az emberek egy kalap alá veszik őket, és elfelejtik, hogy Jézus Krisztus születése, ahogyan arról a Biblia beszámol, igaz történet. Egyesek talán azt kérdezik: "Kit érdekel, hogy ez történelem-e vagy sem? A történet Szűz Máriáról, a Krisztus gyermekről, az angyalokról, a bölcsekről, a pásztorokról és minden másról egy szívmelengető mese, amelyet a gyerekek szívesen hallgatnak. Segít mindenkinek, hogy minden évben néhány napig a földi békére összpontosítson. Szóval mit számít, hogy ez tényleg igaz-e vagy sem?"
Nagyon is számít. Ha ez csak egy szívmelengető legenda, akkor dönthetsz úgy, hogy hiszel benne vagy nem hiszel benne. Ez a te döntésed, az alapján, ahogyan érzed magad tőle. Ez egy teljesen szubjektív döntés, ami senkire sem kötelező.
De ha a történet valóban úgy történt, ahogyan Lukács beszámolt róla, akkor Jézus, a Megváltó születése minden embert szembesít néhány objektív ténnyel, amelyeket nem lehet személyes véleményként elhessegetni. Az a tény, hogy ezek az események a beszámoló szerint történtek, azt jelenti, hogy Isten létezik, és hogy Jézus születésével valóban belépett az emberi történelembe, számos prófécia beteljesedésével. Az a tény, hogy Isten valóban küldött egy Megváltót, azt jelenti, hogy a Megváltó nélkül az emberek elidegenedtek Istentől, és kétségbeejtően szükségük van arra, hogy megbékéljenek vele bűneik bocsánatán keresztül.

Ez azt jelenti, hogy az Isten és az Ő népe közötti kapcsolat nem a saját fejükben lévő belső élményen alapul, hanem egy olyan valóságon, amelyet ezek a tanúk láttak, hallottak és hitelesítettek. Ez azt jelenti, hogy nem csak azért hiszel Jézusban, mert ettől a bensődben melegség tölt el és boldog leszel, vagy mert Ő segít az élet problémáival szembenézni, vagy mert szereted a keresztény istentiszteleti hagyományokat. Azt jelenti, hogy azért hiszel a keresztény üzenetben, mert az igaz. Még ha üldöztetéssel és halállal jár is, azért ragaszkodsz hozzá, mert a történelem jobban hitelesíti, mint akár azt a tényt, hogy Jurij Gagarin szovjet űrhajós volt az első ember a világűrben. A Megváltóról, Krisztusról szóló jó hír történelmileg igaz.
2.A Megváltóról, Krisztusról szóló jó hír az Ő egyedülálló személyén alapul.
Az angyal a 11. versben világosan kimondja: Jézus, aki szűz Máriától született, az "Üdvözítő (Megváltó), aki az Úr Krisztus [Messiás, "Felkent"]". Vegyük fontolóra, hogy ki ez az Üdvözítő (Megváltó):
a.)Ő teljesen ember. Dávid városában született, Dávid leszármazottainak gyermekeként, akik azért voltak ott, hogy nyilvántartásba legyenek véve adófizetésre. Ez eléggé emberien hangzik, nem igaz? Gondolod, hogy József morogott, amiért 145 kilométeres, háromnapos utat kellett megtennie, csak azért, hogy nyilvántartásba legyen véve, hogy befizesse az adóját a megvetett rómaiaknak? Nem érdekes, hogy az az Isten, aki szuverén módon felhasználta a római császár adórendeletét, hogy József és Mária Betlehembe jusson a Messiás születésére (a prófécia beteljesülése érdekében), nem gondoskodott szuverén módon arról is, hogy a fogadóban szobát kapjanak? Nem voltak különleges királyi kiváltságok ennek a csecsemőnek. Jászolba fektették Őt. A népszerű karácsonyi énekkel ellentétben ez a csecsemő valóban sírt! Nem volt glória a feje körül. Amit a pásztorok láttak, az egy ráncos, vörös, újszülött emberi csecsemő volt. Jézus, a Megváltó teljes emberséget vett fel, hogy elviselje az emberi faj bűneit.
b.)Ő teljesen Isten. Az angyal azt mondta a pásztoroknak, hogy az, aki Betlehemben született, az Úr Krisztus. Ezt a címet az Ószövetségben való használatának fényében és a Lukácsban szereplő szövegkörnyezet fényében kell értelmeznünk. Az Ószövetségben az Úr egyértelműen Isten, Jahve, Ábrahám, Izsák és Jákob Istene! Lukács ugyanezt a szót használja a 2:9-ben, ahol azt mondja, hogy az Úr angyala állt előttük, és az Úr dicsősége ragyogott körülöttük. A 2:23-ban az "Úr törvényében" és az "Úrnak szenteltessék" kifejezésre használja. Ha a szó a 11. versben mást jelentene, mint a 9. vagy a 23. versben, Lukács bizonyára tisztázta volna. A Megváltónak embernek kellett lennie, hogy elviselje az emberek bűneit; de Istennek is kellett lennie, hogy áldozatának legyen érdeme a Mindenható Isten szent trónja előtt. Csak Jézus az az egyedülálló Megváltó.
Mielőtt továbblépnénk ettől a kifejezéstől, hogy Úr, meg kell jegyeznünk, hogy ez azt jelenti, hogy Jézusnak hatalma van minden ember felett, valamint minden angyali és démoni hatalom felett. Képtelenség, ha valaki azt mondja: "Elfogadtam Jézust Megváltómnak, de nem Uramnak". Nem oszthatod Őt rendezett kategóriákba, hogy kiszolgálja önző igényeidet! Jézus egyszerre Megváltó és Úr, ami azt jelenti, hogy az egész életed átadása neki nem egy opció, amit egy későbbi időpontban hozzáadhatsz az üdvösségi csomaghoz. Ezt megköveteli az, aki Ő, a menny és a föld szuverén Ura!

c.)Ez a Megváltó a Krisztus (vagy Messiás). A Messiás a héber, a Krisztus pedig a görög "Felkent" szó. Ez Jézusra utal, mint a különleges Felkent Királyra és Papra, aki elhozza Isten üdvösségét az Ő népének. Az Ószövetségben csak két felkent tisztségviselő volt, a király és a főpap, de a messiási várakozás középpontjában a királyi aspektus állt, ahogyan azt a 2. zsoltár ábrázolja. A Krisztus cím különösen arra a tényre összpontosít, hogy Jézus az, aki beteljesítette az összes ószövetségi próféciát a megígért Megváltóról.
d.)Végül jegyezzük meg, hogy ez aki megszületett a Megváltó. Ez arra utal, hogy akiket megmenteni jött, azok elveszettek, Istentől elidegenedtek, bűneik miatt az Ő jogos ítélete és haragja alatt vannak. Amitől Jézus megment minket, az Isten szörnyű haragja. A kifejezés arra is utal, hogy tehetetlenek vagyunk, és semmit sem tehetünk a megmentésünkért. Külső beavatkozásra van szükségünk, ha meg akarunk szabadulni Isten ítéletétől. Egyedül Jézus nyújt megváltást a bűnösöknek.
Ez a fogalomkombináció tehát, hogy ez a Jézus, aki megszületett, üdvözítő (megváltó), aki az Úr Krisztus, Jézusnak a személyéről alkotott lehető legmagasabb szintű képet tulajdonítja. Minden olyan üzenet, amely azt sugallja vagy állítja, hogy Jézus nem teljesen ember, nem teljesen Isten, nem teljesen Úr, vagy nem teljesen Megváltó a bűntől és az ítélettől, mindaz az üzenet nem a Biblia jó híre. A jó hír középpontjában az Úr Jézus Krisztus személye és munkája áll.
3.A Megváltóról, Krisztusról szóló jó hír minden embernek szól, de különösen az átlagembernek.
Gondolkodtál már azon, hogy miért nem azt mondja a történet, hogy "azon a vidéken voltak írástudók és farizeusok, akik a tekercsek és a vallási szertartások felett őrködtek"? Vagy: "Azon a vidéken voltak királyok és fejedelmek, akik a palotában őrködtek a kincseik felett". Isten úgy döntött, hogy a Megváltó születését egyszerű pásztoroknak tárja fel, akik a kötelességeiket végezték. Miért pásztorok? Isten azért választotta a pásztorokat, hogy megmutassa, hogy ...
a.)A jó hír minden embernek szól, nem csak az elitnek. Ahogy Pál mondta a korintusiaknak: ,,Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt." (1Kor 1:26-29)
Ha az evangélium valami bonyolult filozófia lenne, amelynek megértéséhez szükség lenne évekig tartó egyetemi tanulmányokra és magas intelligenciahányadosra, akkor azok, akik elérték, dicsekednének az intelligenciájukkal. Ha az evangélium eléréséhez pénzösszegekre vagy magas társadalmi rangra lenne szükség, akkor nem lenne remény a szegények és az alázatosak számára. De a jó hír szépsége az, hogy még egy dzsungelben élő tanulatlan, írástudatlan törzsi ember is megértheti, hogy bűnös, és hogy Jézus Krisztus Istentől felkent Megváltó, és Isten kegyelméből hihet és üdvözülhet.
b.)Az örömhír Isten Bárányának áldozatát foglalta magában. Valószínű, hogy éppen azokat a juhokat, amelyeket ezek az emberek azon az éjszakán a mezőn gondoztak, készítették elő a jeruzsálemi páska-ünnepségen való levágásra. Így szimbolikus, hogy a pásztorok, akik a páska bárányokat figyelték, meghívást kaptak Betlehembe, hogy megnézzék Isten Bárányát, akit a bűnösökért fognak levágni. Az Ő tökéletes igazságosságában Isten kijelentette, hogy a bűn zsoldja a halál. De szeretetében és irgalmasságában Isten éppen annak a büntetésnek a lerendezését biztosította, amelyet igazságossága megkövetelt. Az egész zsidó áldozati rendszer előre mutatott Jézus Krisztusra, a tökéletes bűnhordozóra, aki felajánlotta magát a bűnösök elfogadható helyetteseként. Ha bízol benne, mint bűnhordozóban, Isten átruházza rá a bűnödet, és az Ő tökéletes igazságosságát pedig rád ruházza.
c.)A jó hír jó Pásztort biztosított számunkra. Isten mindig különleges helyet biztosított a szívében a pásztorok számára. Ábrahám, Izsák és Jákob pásztorok voltak. Dávid király a juhok gondozásából elhívást kapott, hogy Isten népét pásztorolja. Dávid az ő megígért utódjának az előképe volt, aki Dávid trónján fog uralkodni, aki azt mondta magáról: "Én vagyok a jó pásztor; a jó pásztor életét adja a juhokért" (János 10:11). Ha Jézusban mint Megváltódban bízol, Ő lesz a te Jó Pásztorod, aki úgy gondoskodik rólad, ahogyan senki más nem tud. Ő ismeri a legmélyebb szükségleteidet. Megvéd a farkasoktól és a tolvajoktól, akik el akarják pusztítani a lelkedet. Ő azért jött, hogy bővelkedő életet adjon a juhainak (János 10:10-13).
Isten tehát kinyilatkoztatta Megváltóját ezeknek az egyszerű pásztoroknak, hogy megmutassa nekünk, hogy az Ő jó híre az egyszerű embereknek szól. Ez magában foglalta Isten Bárányának áldozatát. Nekünk pedig Jézust, mint a mi Jó Pásztorunkat biztosítja.
A jó hír a Megváltóról, Krisztusról történelmileg igaz. Az Ő egyedülálló személyén alapul. Eljut a hétköznapi emberhez.
4.A jó hír a Megváltóról, Krisztusról világosságot hoz, majd félelmet, majd örömöt.
Az események, amelyek azon a történelmi éjszakán a pásztorokkal történtek, azt jelképezik, ami minden emberrel történik, aki válaszol a Megváltó, Krisztus jó hírére. Először is, a júdeai éjszaka sötétségében ültek. Közvetlenül Zakariás próféciája után, miszerint a felkelő nap a magasságból "beragyogja, megvilágosítja azokat, akik a sötétségben ülnek" (1:79), a pásztorok története, akik éjszaka vigyáztak nyájaikra, több mint véletlen egybeesés. Isten ígéretének beteljesedését mutatja. Az, hogy kint ültek abban a fekete éjszakában, minden emberi szív képét mutatja a Megváltó nélkül. Mindannyian a sötétségben és a halál árnyékában ülünk.
Aztán hirtelen nagy fényvillanás, világosság támadt. Az Úr angyala állt előttük, és az Úr dicsősége ragyogott körülöttük. Olyan volt, mintha egy hosszan tartó villámcsapás világította volna meg az éjszakai égboltot. De ez több volt, mint egy fizikai esemény. Azt szimbolizálta, ami minden emberrel történik, amikor a Szentlélek megvilágítja sötét szívét az evangélium világosságával. Míg azelőtt vakok voltak, most látnak. Ahogy Ézsaiás megjövendölte: "A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot fog látni; akik sötét földön élnek, azoknak felragyog a világosság" (Ézs 9:2).
Könnyű megérteni a pásztorok következő válaszát: Megrémültek. Sötétben ülni egy elhagyatott helyen már önmagában is elég ahhoz, hogy az ember kicsit megijedjen. Rablók vagy farkasok veszélye miatt vigyáztak a nyájaikra. Szóval ott ülnek, kissé feszülten, de az álmossággal is küzdve, amikor hirtelen az ég felragyog, mint a déli nap, és egy férfi, aki másodpercekkel azelőtt még nem volt ott, azonnal ott áll előttük, ragyogóan ragyogó külsővel. Azonnali rémület!
Ugyanígy van ez, amikor az evangélium fénye villan fel az elmédben. A bűn sötétségében ülni talán egy kicsit kísérteties, furcsa volt, de elviselhető. De hirtelen Isten abszolút szentségének dicsősége beragyogja a bűntől megfeketedett szívedet, és Ézsaiással együtt rádöbbensz, amikor látomást kapott Istenről: "Jaj nekem, elvesztem! Mert tisztátalan ajkú ember vagyok, és tisztátalan ajkú nép között élek, mert szemeim látták a Királyt, a Seregek Urát" (Ézs 6,5).
De hála Istennek, gyengéd irgalmasságában nem hagy minket ebben a félelmetes helyzetben. Az angyal azonnal a vigasztalás és az öröm szavait mondta: "Ne féljetek, mert íme, nagy örömhírt hozok nektek..." (2:10). John Newtonnal együtt énekeljük: "'Kegyelem volt az, ami félelmet keltett szívemben, és kegyelem enyhítette félelmemet. Milyen drágának tűnt ez a kegyelem abban az órában, amikor először hittem".
Ezeknek az eseményeknek az intenzitása és sorrendje egyénenként változik. Ahogy növekszünk az Istennel való járásunkban, úgy fog folyamatosan növekedni a tudatosságunk szívünk teljes feketeségéről, Isten jelenlétének megközelíthetetlen fényének vakító intenzitásáról, és az örömről, hogy bűneink megbocsátva vannak. Ezek nem mind vannak jelen teljesen kifejlett formában a megtérés pillanatában. De valamilyen mértékben minden hívő szívében jelen lesznek. Ha valamilyen mértékben nem ismered az istenfélelmet és a bűnök megbocsátásának örömét, akkor megkérdőjelezem, hogy ismered-e Jézus Krisztust mint Megváltódat és Uradat. Egy utolsó dolgot jegyezzetek meg:
5.A Megváltóról, Krisztusról szóló jó hír személyes választ igényel.
A pásztorok hallották ezt a nagyszerű hírt, de nem ültek le, hogy megvitassák. Nem küldtek küldöttséget a jeruzsálemi rabbikhoz, hogy kikérjék a véleményüket a dolgokról. Nem mondták az angyalnak, hogy "Mindig is hittünk ezekben a dolgokban. Elvégre zsidók vagyunk, ismerjük a Szentírást, hogy a Messiásnak Betlehemben kell megszületnie. Köszönjük, hogy elmondtad nekünk!" Inkább több határozott módon reagáltak:

a.)A hit válasza. Bár a szöveg nem mondja ki kifejezetten, hogy a pásztorok hittel válaszoltak, leírja a hitből fakadó válaszukat. Nyilvánvalóan hittek az angyal szavainak, különben nem hagyták volna ott a juhaikat, és nem mentek volna Betlehembe, hogy saját szemükkel lássák, amit az Úr kinyilatkoztatott nekik.
És mit láttak, amikor Betlehembe értek? Egy királyi ruhába öltözött, királyi gyermeket láttak egy arany bölcsőben, szolgákkal, akik vigyáztak rá? Volt-e neki és anyjának glória a fejükön? Egyáltalán! Egy közönséges názáreti házaspárt láttak egy primitív istállóban egy átlagosnak tűnő újszülöttel. Nem éppen így várták, hogy Isten az Ő felkent Megváltóját elhozza a világra. De a pásztorok a hit szemével nézték ezt a csecsemőt, Isten angyal által adott szavának megfelelően.
Amikor Isten kinyilatkoztatja Krisztust a lelkednek, neked is a hit szemével kell válaszolnod. Lehet, hogy Jézus nem olyan Megváltó, mint amilyenre számítottál. Lehet, hogy egy olyan Megváltóra gondoltál, aki mindent megad neked, amire mindig is vágytál. A Megváltóról alkotott elképzeléseidben talán nem szerepelt az istállóban való születés, nem is beszélve a kereszthalálról. De ez a Jézus Isten Megváltója, és neked személyesen kell hinned benne, ahogyan a Biblia kinyilatkoztatja.
b.)Az igehirdetés válasza. "Amikor ezt látták, hírül adták azt a kijelentést, amelyet erről a Gyermekről mondtak nekik" (2:17). Ez "nagy örömhír, amely az egész nép számára örömhír lesz" (2:10). A pásztorok nem álltak meg gondolkodni azon, hogy az emberek hogyan reagálhatnak. Néhányan talán felhúzott szemöldökkel azt mondták volna: "Láttatok egy csomó angyalt, aztán elmentetek és megnéztétek az ácsot és a feleségét egy csecsemővel az etetőben, és azt hiszitek, hogy ő a Messiás, mi? Így van!" De ez nem akadályozta meg ezeket az embereket abban, hogy elmeséljék a történetet. Ha egyszer a hit szemével láttad a Megváltót, nem tudod abbahagyni, hogy másoknak is elmondd a nagyszerű hírt.
c.)A dicséret válasza. "A pásztorok Istent dicsőítve és magasztalva mentek vissza" (2:20). Amikor Isten kivesz téged a bűneid sötétségéből, és kegyelme által kinyilatkoztatja lelkednek Megváltóját, szíved megtelik dicsérettel és örömmel. Ahogy Pál apostol fogalmaz, a hívőknek "örömmel kell hálát adniuk az Atyának, aki képessé tett minket arra, hogy a világosságban részesüljünk a szentek örökségében. Mert megszabadított minket a sötétség birodalmából, és átvitt minket az ő szeretett Fiának országába, akiben megváltásunk van, a bűnök bocsánata" (Kol 1:11-13). Akik hallották Isten jó hírét, azoknak hittel, igehirdetéssel és dicsérettel kell válaszolniuk.
d.)A kitartás válasza. "A pásztorok visszamentek..." (2:20). Hová mentek vissza? Visszamentek, hogy aláírjanak egy könyvszerződést és megjelenjenek keresztény tévéműsorokban? Visszamentek, hogy elindítsák a "Pásztorok látomása" nevű szolgálatot, és az egész országban híressé váltak? Nem! Visszamentek a juhaikhoz.
Ez elég nagy csalódás, nem igaz? A nagyszerű dolgok után, amiket láttak, visszamentek ahhoz a rutinmunkához, amit korábban végeztek. Nem szerveztek túrákat Betlehemben. Nem szerveztek szemináriumokat arról, hogyan lehet angyalokat látni. Visszamentek a munkájukhoz, de Istent dicsőítve az Ő bőséges kegyelméért, amit irántuk tanúsított.
Isten nem látványos, feltűnő, állandóan izgalmas életre hív minket. Ő arra hív minket, hogy higgyünk a Megváltóban, majd visszaküld minket a rutinba, hogy megtanuljunk örülni Neki és az Ő nagyszerű üdvösségének nap mint nap.
Következtetés:
Egy férfi nagy távolságot utazott, hogy interjút készítsen egy kiváló tudóssal. Bevezették a férfi dolgozószobájába, ahol azt mondta neki: "Doktor úr, észrevettem, hogy a dolgozószobája falait a plafontól a padlóig könyvek szegélyezik. Kétségtelen, hogy mindet elolvasta. Tudom, hogy maga is sokat írt. Sokat utazott, és kétségtelenül volt szerencséje beszélgetni a világ legbölcsebb embereivel. Hosszú utat tettem meg, hogy egyetlen kérdést tegyek fel. Mondja, mindazok közül, amit tanult, mi az az egy dolog, amit a leginkább érdemes tudni?"
A tudós a vendég vállára tette a kezét, és meghatódva válaszolt: "Kedves uram, mindazok közül, amiket tanultam, csak két dolgot érdemes igazán tudni. Az első, hogy nagy bűnös vagyok, a második pedig, hogy Jézus Krisztus nagy Megváltó!" Ha ezt a két dolgot személyesen tudod (ismered), akkor ismered a legjobb hírt az egész világon, hogy számodra megszületett a Megváltó, aki az Úr Krisztus! Ámen!

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: igazságosságában, kinyilatkoztatja, kinyilatkoztatta, dolgozószobájába, beteljesedésével, elképzeléseidben, irgalmasságában, szemináriumokat, szövegkörnyezet, összpontosítson, kereszthalálról, megkérdőjelezem, megmentésünkért, megbocsátásának, nyilvántartásba, kötelességeiket, könyvszerződést, elhívatásotokat, szükségleteidet, istentiszteleti, tévéműsorokban, középpontjában, világosságával, korintusiaknak, megszégyenítse, hitelesítettek, beteljesítette, kétségbeejtően, intenzitásáról, dolgozószobája, igehirdetéssel, beteljesedését, tisztségviselő, pénzösszegekre, megszabadított, másodpercekkel, világ legjobb, emberek értékeljék, karácsonyi történet, legismertebb történet, keresztyének közül, előttük álló, örökkévaló sorsukat, ismert történetet, egész történelem, keresztyén folyóirat, vallásos keresztyének, vélemény igaz, karácsonyi történettel, történet Szűz, szívmelengető mese, gyerekek szívesen, Jézus Krisztust, Jézus Krisztus, Szűz Máriáról, Jurij Gagarin, Mária Betlehembe, Jákob Istene, Mindenható Isten, Csak Jézus, Elfogadtam Jézust Megváltómnak, Felkent Királyra, Amitől Jézus, Egyedül Jézus, Ahogy Pál, Jézus Krisztus Istentől, Isten Bárányának, Isten Bárányát, Jézus Krisztusra, Közvetlenül Zakariás, Ahogy Ézsaiás, Seregek Urát, John Newtonnal, Messiásnak Betlehemben, Amikor Isten, Jézus Isten Megváltója,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png virág  Akarat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Lóhere  Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  Hogy lehet megtartani  210 éve született a SZÓZAT meg...  Rátalálsz  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png ház  Bertolt Brecht -től idézet  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó éjszakát  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Erdőn  Irgalom és ítélet  Bertolt Brecht -től idézet  Fehér virág  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png kutya  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Erdőn  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogy lehet megtartani  Png lepke  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Idő  Őrizkednünk kell...  Radikális szeretet  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Akik bántanak téged  Próbálj meg ...  Png virág  Idő  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Albert Einsteinről  Lóhere  Németh László tollából  Alvó cicák  Minden harmadik...  Leonardo da Vinci gondolata  Idő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Leonardo da Vinci gondolata  Png fotel  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Egy lelki imádság  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világ legjobb, emberek értékeljék, karácsonyi történet, legismertebb történet, keresztyének közül, előttük álló, örökkévaló sorsukat, ismert történetet, egész történelem, keresztyén folyóirat, vallásos keresztyének, vélemény igaz, karácsonyi történettel, történet Szűz, szívmelengető mese, gyerekek szívesen, földi békére, szívmelengető legenda, teljesen szubjektív, történet valóban, beszámoló szerint, emberi történelembe, emberek elidegenedtek, saját fejükben, olyan valóságon, tanúk láttak, bensődben melegség, élet problémáival, keresztény istentiszteleti, keresztény üzenetben, történelem jobban, első ember, megvetett rómaiaknak, római császár, prófécia beteljesülése, fogadóban szobát, népszerű karácsonyi, csecsemő valóban, feje körül, pásztorok láttak, szót használja, emberek bűneit, egész életed, későbbi időpontban, üdvösségi csomaghoz, föld szuverén, különleges Felkent, messiási várakozás, királyi aspektus, tényre összpontosít, összes ószövetségi, megígért Megváltóról, kifejezés arra, fogalomkombináció tehát, személyéről alkotott, vidéken voltak, vallási szertartások, palotában őrködtek, kincseik felett, kötelességeiket végezték, világ szemében, evangélium valami, evangélium eléréséhez, alázatosak számára, örömhír Isten, emberek azon, mezőn gondoztak, jeruzsálemi páska-ünnepségen, páska bárányokat, bűnösökért fognak, lerendezését biztosította, egész zsidó, tökéletes bűnhordozóra, bűnösök elfogadható, pásztorok számára, juhok gondozásából, előképe volt, legmélyebb szükségleteidet, egyszerű pásztoroknak, egyszerű embereknek, hétköznapi emberhez, történelmi éjszakán, pásztorokkal történtek, júdeai éjszaka, sötétségben ülnek, pásztorok története, fekete éjszakában, halál árnyékában, hosszan tartó, éjszakai égboltot, fizikai esemény, evangélium világosságával, pásztorok következő, elhagyatott helyen, ember kicsit, evangélium fénye, kicsit kísérteties, bűntől megfeketedett, félelmetes helyzetben, angyal azonnal, öröm szavait, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5173
  • e Hét: 38949
  • e Hónap: 68261
  • e Év: 256063
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.